ploigisih3
bottom.png
πρόγνωση καιρού από το weather.gr

1

Ώρες Γραφείων

Δευτέρα - Παρασκευή

08:30 π.μ. - 01:00 μ.μ.

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Η Πασχαλινή Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας

«Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν»

Αγαπητοί αδελφοί˙

Η Ορθόδοξος Εκκλησία εις την οποίαν έχομεν την τιμήν να ανήκομεν, λέγεται και είναι «η Εκκλησία της Αναστάσεως», διότι το κατ’ εξοχήν κήρυγμά της, και η ελπίδα της, και η απαντοχή της είναι το γεγονός της Αναστάσεως. Αυτό άλλωστε την καθιστά αήττητον, ακατάβλητον, ακαταγώνιστον και ακαταμάχητον.

«Όντως, φοβερώτατον το του θανάτου μυστήριον» ψάλλει η Εκκλησία. Και πράγματι αποτελεί ο θάνατος την τραγικώτερη πτυχή της ανθρώπινης Ιστορίας, αλλά και την οδυνηρώτερη εμπειρία της ζωής, και το πιο σταθερό δεδομένο και την πιο συγκλονιστική οριακή κατάσταση της ζωής. Αν θέλετε, εν κατακλείδι, τον τραγικό επίλογο της ζωής, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό, λοιπόν, το μεγάλο πρόβλημα απασχολεί τον άνθρωπο, μόλις αποκτήσει συνείδησι της υπάρξεώς του, έως του τέλους.

Αδυσώπητος η μορφή του απέναντί μας και πελώρια, που αδύνατον κανείς να την παρακάμψη. Η Εκκλησία, όμως, που ανήκομεν ως μέλη , μας διδάσκει εκφαντορικά και μάλιστα απόψε το μεσονύκτιον, ότι ο θάνατος χωρίζεται σε πνευματικό θάνατο, δηλαδή, χωρισμό του ανθρώπου ψυχοσωματικό από τον Θεό, και σε σωματικό θάνατο, που παύει ο άνθρωπος να ζη βιολογικά.

Και το φρικωδέστερο θάνατο, τον αιώνιο θάνατο που είναι ο αιώνιος θάνατος, η ατελεύτητη ύπαρξή μας χωρίς τον Θεό. Παρατηρεί δε ο Μέγας Βασίλειος «τούτο εστί το κακόν, η του Θεού αλλοτρίωσις» και συνέχεια αυτού του θανάτου, ο και χειρότερος, ο αιώνιος θάνατος με καμία δυνατότητα επιστροφής, δηλαδή, «θάνατος αθάνατος» κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον, καρπός, βέβαια, της αμαρτίας και της αμετανοησίας.

Δεν ήτο στο σχέδιο του Δημιουργού μας ο θάνατος. « Ο Θεός θάνατον ουκ εποίησεν». Ο άνθρωπος είχε τη δυνατότητα της αθανασίας με την καλήν χρήσιν της ελευθερίας του. Ο θάνατος είναι το τίμημα της αμαρτίας « Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος» διακηρύσσει ο Απόστολος Παύλος. Δεν είναι, λοιπόν, η φυσική μας μοίρα, όπως θέλουν να λένε οι μηδενιστές και οι υλιστές, οι οποίοι έχουν το σύνθημα>>

Φάγωμεν πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκωμεν». Μακριά, συνεπώς, από τη φωτοχυσία της Αναστάσεως, ο Άνθρωπος δεν είναι τίποτε, παρά μία κίνηση από το μηδέν στο πουθενά. Και όπως έλεγε ένας ξένος ποιητής. «Έξω από την Ανάσταση κυριαρχεί το αμέτρητο άδειο και απλανές άλαλο μηδέν».

Τελειώνοντας, πρέπει να πούμε, πώς θα οικειοποιηθούμε εμείς τώρα τα δώρα του Σταυρού και της Ανάστασης του Χριστού; Πώς θα γίνουμε εμείς «Θείας φύσεως κοινωνοί, ώστε να ζούμε την εσχατολογική αυτή πραγματικότητα της Αναστάσεώς μας, παρούσα απ’ αυτή τη ζωή;

Πως, δηλαδή, θα ζούμε, ολοκαρδίως, από τώρα αυτό, που θα ακούσουμε στο τέλος της Πασχαλιάτικης λειτουργίας, όσοι θα μείνουμε! Το «Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς επί μνήματος» Προφανώς με την Θεία Λειτουργία ανελλιπώς, και συνειδητά όχι μόνο απόψε, αλλά 52 Κυριακές το χρόνο Πάσχα επιτελούμε. Εξυπακούεται, βέβαια, όχι σαν θέαμα και ακρόαμα, αλλά με συμμετοχή ή καλύτερα μέθεξη στη Τράπεζα του Αναστάντος Χριστού. Μόνο έτσι χάνει ο θάνατος τη Τραγικότητά Του και απομυθοποιείται για τους αληθινούς Χριστιανούς. Έτσι επιτυγχάνεται η υπέρβαση του Θανάτου Ορθόδοξα. Δεν έχει τον τελευταίο λόγο ο ΘΑΝΑΤΟΣ στην ύπαρξή μας, και η φθορά, αλλά η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ! Δικαίως, βροντοφωνεί ο Ιερός Χρυσόστομος: «Μηδείς φοβείσθω θάνατον ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος».

Σας εύχομαι ΖΩΗ με Αναστάσιμη πνοή πάντοτε.

Διάπυρος προς Τον Αναστάντα Κύριον ευχέτης.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

  • Δευτέρα 25 Ιουνίου

    Φεβρωνίας, Λογγίνου, Ορεντίου, Προκοπίου
  • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 34 επισκέπτες