Slide background

Σήμερα, Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 (Κυριακή μετά τα Φώτα), ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' ιερούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Βαχού Λακωνίας. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ο Χριστός είναι το φώς του κόσμου. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ευλόγησε την βασιλόπιτα της ενορίας και του Πολιτιιστικού Συλλόγου του χωριού. 

Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Τζανετέα, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Εισαγγελέας Γυθείου κ. Πασαλίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και μεγάλος αριθμός ευσεβών χριστιανών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, μετέβη στο χωριό Πετρίνα, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας και στη συνέχεια ευλόγησε την βασιλόπιτα του Συνεταιρισμού, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, του Βουλευτού Λακωνίας κ. Δαβάκη, της αντιπεριφερειάρχου Π.Ε. Λακωνίας κας Τζανετέα, της εκπροσώπου του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, αντιδημάρχου κας Λυροφώνη, της πρ. Βουλευτού Λακωνίας κας Πατριανάκου, της διοικήτριας του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ αντισυνταγματάρχου κας Φραγκιάδου, του Διοικητού της Π.Ε. Γυθείου επιπυραγού κ. Γραφάκου και πλήθους κόσμου.

Τέλος, ο Μητροπολίτης μας. κ. Χρυσόστομος Γ', ευλόγησε την βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυθείου, στο Τουριστικό Περίπτερο της πόλης, παρουσία τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους κόσμου.

Κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας η φιλόλογος και μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κα Παναγιώτα Ατσαβέ εκφώνησε την κάτωθι ομιλία:

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Μάνηςκ.κ. Χρυσόστομε

Κύριε Υπουργέ

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Αγαπημένοι μου συμπατριώτες

Είμαι πολύ συγκινημένη απόψε. Όχι μόνο γιατί αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να μιλήσω για τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο,αλλά και για το γεγονός ότι την ευκαιρία αυτή, μου την έδωσαν οι διοργανωτές της βραδιάς στον τόπο της καταγωγής μου, στα μέρη αυτά που κάθε γωνία τους μου θυμίζει τον πατέρα μου και τα λόγια του.

Τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο γνώρισα στο Αρσάκειο, το ιστορικό σχολείο όπου υπηρέτησα 38 χρόνια και το οποίο σύνδεσε το όνομα του με την εκπαίδευση των γυναικών στην Ελλάδα, αφού ήταν το πρώτο Ελληνικό σχολείο Θηλέων που συστήθηκετο 1836 με ιδιωτική πρωτοβουλία και είχε ως στόχο την εκπαίδευση διδασκαλισσών για να διδάξουν τις ελληνίδες. Από το 2001 μέχρι το 2018 , ουσιαστικά μέχρι την ενθρόνισή του, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήταν Ιερατικός Υπεύθυνος των Αρσακείων σχολείων του Ψυχικού στο γραφικό και ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας.

Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω έναν φωτισμένο άνθρωπο . Προσηνής και μειλίχιος άνοιγε την πατρική του αγκαλιά και στεκόταν με αγάπη, στοργή και κατανόηση, δίπλα στους μαθητές όλων των ηλικιών, από τα μικρά παιδάκια του Νηπιαγωγείου μέχρι τους μαθητές του Λυκείου,τους δασκάλους, τους γονείς, το προσωπικό. Είναι ένας ευγενής και ήρεμος κληρικός με θείο ζήλο τον οποίο μετέφερε στα παιδιά, όπως τους μετέφερε και το λόγο του Θεού.Γνώριζε πώς να απευθύνεται σε κάθε ηλικία προσαρμόζοντας το κήρυγμά ώστε να γίνεται κατανοητό από τους εκκλησιαζόμενους.

Διακρίνεται για το ήθος και την αγάπη προς τον παιδιά, μια αγάπη που τα παιδιά του ανταπέδιδαν με χαρά.Αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είχαν δίπλα τους έναν ιερέα πρόθυμο να ακούσει το πρόβλημα όποιου τον πλησίαζε.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την χαρά μου όταν έμαθα ότι ο φωτισμένος αυτός ιεράρχης, η πολυσχιδής αυτή προσωπικότητα θα ήταν οΜητροπολίτης Μάνης . Επειδή γνώριζα την ποιότητα του ανθρώπου ήμουν σίγουρη ότι αποτελεί τιμή και ευλογία για το ποίμνιο της ιδιαίτερής μου πατρίδας, να βρίσκεται υπό τησκέπη ενός τέτοιου άξιου και δραστήριου ποιμενάρχη.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική και στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι Διδάκτωρ Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ΔιδάκτωρΕκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Χειροτονήθηκε Διάκονος και μετέπειτα Πρεσβύτερος στις 28 Μαΐου του 2000 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, και έλαβε το οφίκιοτου Αρχιμανδρίτη. Έκτοτε, και μέχρι την εκλογή του σε Μητροπολίτη, υπηρέτησε ως Τακτικός Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών γενικότερα. Δεν θα ήτανυπερβολή να πούμε ότι ίσως είναι και ο πιο γνωστός ιεροκήρυκας αφού κάθε Κυριακή τοκήρυγμά του στο Μητροπολιτικό ναόμέσω τηςΚρατικήςΤηλεόρασης έμπαινε σε όλα τα σπίτια και μεταδιδότανε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης .

Αγαπημένοι μου συμπατριώτες, εμείς οι άνθρωποι του Αρσακείου, που τόσο πολύ τον αγαπήσαμε είμαστε περήφανοι για τον Μητροπολίτη Χρυσότομο. Όμως, επειδή βρίσκομαι στην Πετρίνα, ο τόπος νομίζω το απαιτεί, να σας πώ γιατί και εσείς θα πρέπει να είστε περήφανοι για κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ξεπερνώντας τα κοινωνικά εμπόδια της εποχής τους βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του, στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας μετά την απελευθέρωση.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, στην οποία ανήκουν τα Αρσάκεια Σχολεία, τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς της, και πριν λάβει τη γενναία δωρεά του Απόστολου Αρσάκη, ως μοναδικό έσοδο είχε τις συνδρομές των μελών της και τα ελάχιστα δίδακτρα που πλήρωναν οι μαθήτριες. Για το λόγο αυτό, αναζητούσε μέλη ανά την Ελλάδα προκειμένου να συντηρήσει το σχολείο θηλέων που είχε δημιουργήσει.

Φαντάζεστε την έκπληξή μου όταν ερευνώντας το Αρχείο του σχολείου ανακάλυψα ότι το 1841 ο «Αγάπιος, ιερέας από την Πετρίνα Λακωνίας» έγινε μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, συνεισφέροντας από το υστέρημα του στην προσπάθεια για τη μόρφωση των Ελληνίδων. Μόνο αν σκεφθούμε πώς ήταν ο τόποςαυτός, τι νοοτροπίες επικρατούσαν στην ελληνική κοινωνία εν γένει το 1841, 20 μόνο χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, θα καταλάβουμε ότι οι φωτισμένοι άνθρωποι, όπως φαίνεται ότι ήταν ο ιερέας Αγάπιος, πάντα προηγούνται της εποχής τους. Το 1843 μάλιστα μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας έγινε και ο κτηματία «Κυριάκος Βασιλάκος από την Πετρίνα Λακωνίας.» Για την προσφορά αυτών των ανθρώπων θα πρέπει εσείς να είστε περήφανοι και εμείς ευγνώμονες. Σας ευχαριστώ που μετά από 178 χρόνια μου δώσατε την ευκαιρία να τους μνημονεύσω.

Σεβασμιότατε

Στο λόγο που εκφωνήσατε κατά την ενθρόνιση σαςείπατε « Ο επίσκοπος δια τάςψυχάς σας είναι εδώ, καθότι δια την πνευματικήνκαλλιέργειαν και σωτηρίαν εν Χριστώ θα αγωνίζεται νυκτός τε και ημέρας». Όταν το άκουσαμού ήρθε στο νου το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη, «Το Ψωμί».

Ένα τεράστιο καρβέλι, μια πελώρια φραντζόλα ζεστό
ψωμί είχε πέσει στο δρόμο από τον ουρανό
ένα παιδί με πράσινο κοντό βρακάκι και με μαχαίρι
έκοβε και μοίραζε στον κόσμο γύρω
όμως και μια μικρή, ένας μικρός άσπρος άγγελος κι αυτή
μ' ένα μαχαίρι έκοβε και μοίραζε κομμάτια γνήσιο ουρανό
κι όλοι τώρα τρέχαν σ' αυτή, λίγοι πηγαίναν στο ψωμί,
όλοι τρέχανε στον μικρόν άγγελο που μοίραζε ουρανό
Ας μη το κρύβουμε διψάμε για ουρανό!

Όπως όλοι αυτοί στο ποίημα λοιπόν που αναζητούσαν περισσότερο την πνευματική τροφή παρά τα υλικά αγαθά,επιτρέψτε μου να ευχηθώ με τη βοήθεια του Θεού, ο Νέος Χρόνος να φέρει σε όλους Υγεία, Ευημερία , Προκοπή και «περισσότερο Ουρανό».

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Μάνης Back To Top