Slide background

img 1217 0

 

Με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αγίων Πατέρων της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, στην Ι.Μονή Μεταμορφώσεως  Καμένων Βούρλων και συγκεκριμένα ως αναφέρει το δελτίο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος:

Με λαμπρότητα τελέσθηκε στις 9/9 στον περικαλλή Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων Μαρτύρων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, στο νέο Καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγιάς Καμένων Βούρλων, ο Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη μνήμη του φρικτού μαρτυρίου του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης.

Ο φετινός εορτασμός, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του γένους των Ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες, τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ευλογία του Προέδρου αυτής, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ναό φυλάσσονται Ιερά Άμφια του Αγίου Χρυσοστόμου, προσωπικά του χειρόγραφα, καθώς και ο επιστήθιος Σταυρός του Αγίου, ενώ η εφέστιος εικόνα του περιστοιχίζεται από παραστάσεις του μαρτυρίου του.

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, συγχοροστατούντων των Αγίων Συνοδικών Αρχιερέων, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ έψαλε πολυμελής Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, Καθηγητών, αποφοίτων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη κ. Ανάργυρο Βλάχο, παρουσία και του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών καλωσόρισε και προσεφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για την ευλογητή τους παρουσία στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, όσο και σε αυτό τον εορτασμό προς τιμήν του Αγίου Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος από το προαύλιο του Παρεκκλησίου της Παναγίας των Βλαχερνών, στο εντυπωσιακό μπαλκόνι του Μαλιακού Κόλπου, γενομένης Ιεράς Λιτανείας, κήρυξε τον Θείο Λόγο τονίζοντας το μαρτύριο του Αγίου ΕθνοΪερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Απόψε δεν συνειδητοποιεί κανείς ότι βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης ούτε πάλι ότι απέναντι ακριβώς βρίσκεται η νήσος Εύβοια, αλλά έχει την αίσθηση ότι είναι σε ένα από τα μέρη της Ανατολίας και ότι απέναντι βρίσκεται κάποιο ιερό κομμάτι των τιμημένων και αιματοβαμμένων χωμάτων της Ιωνίας. Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου για την οργάνωση της πανηγύρεως αυτής που επιτελείτε, Σεβασμιώτατε Άγιε Φθιώτιδος κ. Συμεών, και για τη σπουδαία αυτή παννυχίδα. Με τόση ευλάβεια και με τόση κατάνυξη από τον ιερό σας κλήρο, από τη μοναστική αδελφότητα εν πρώτοις και από τον πιστό λαό που έχει κυκλώσει το μοναστήρι εδώ απόψε στην ηρωική Ρούμελη και στην πρωτεύουσα της Ρούμελης που είναι η Λαμία, ήλθαμε για να  γιορτάσουμε τον κατεξοχήν ογκόλιθο και μεγάλο πρώτο Ιερομάρτυρα, τον Χρυσόστομο, τον όλβιο και τρισευλογημένο αυτό φωστήρα της Ιωνίας, ο οποίος και μόνος αυτός χωρίς όλους τους άλλους αρκεί για να φωτίσει τα πέρατα της μεγάλης και αιματοβαμμένης Ιωνικής γης συμπεριλαμβανομένης και της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας και του ηρωικού Πόντου. Αποχαιρετώντας στη Δράμα το ποίμνιό του και γνωρίζοντας ότι πλέον ετοιμάζεται να μπει σε μια άλλη νέα μαρτυρική αλλά και ιδιαίτερα ηρωική διακονία ο Άγιος Ιερομάρτυς Χρυσόστομος λέγει τα εξής:

«ζητώ σταυρόν μεγάλον σταυρόν επί του οποίου θα δοκιμάσω την ευχαρίστησιν κ θρυλούμενος και μη έχων έτερον τι να δώσω προς σωτηρίαν της ημετέρας λατρευτής πατρίδος να δώσω το αίμα μου…»  

Και όπως απεδείχθη ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης δε το έγραψε ευρισκόμενος σε  παροξυσμό και σε  ενθουσιασμό ούτε σε συναισθηματική έξαρση, αλλά έχοντας δώσει μια μαρτυρική και ηρωική μαρτυρία στη Δράμα και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και κατασυγκινημένος από το θάνατο του Φωτίου, του προ ολίγων ημερών φονευθέντος Μητροπολίτου Κορυτσάς, με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε δεδιωγμένος το ποίμνιό του από τη Δράμα και εξόριστος, αναμένοντας όμως τη μεγάλη και σπουδαία ηρωική του θυσία στην οποία συνειδητά και με όλη του την καρδιά υπέβαλε στο Σωτήρα Χριστό κατ’ αρχάς και στο γένος στην πατρίδα μας επίσης».

Μετά την αναφορά στην ζωή και το έργο του Άγιου Χρυσόστομου, ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος στάθηκε στο μαρτυρικό τέλος του Ιερομάρτυρα σημειώνοντας χαρακτηριστικά:          

«Καθ’ όλη αυτή τη μαρτυρική του και φοβερή βάσανο ακούγεται, όπως μας λέει ο σπουδαίος Ακαδημαϊκός κ. Γεώργιος Μυλωνάς, να ψιθυρίζει: «Πάτερ, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» και με το δεξί του χέρι να ευλογεί τους δημίους του ώσπου καταλαβαίνουν αυτήν ακριβώς την κίνηση και του κόπτουν τας χείρας για να σταματήσει να τους ευλογεί. Αυτά όλα τα επιμαρτύρησε στον ίδιο τον μεγάλο Ακαδημαϊκό που μνημονεύω, τα επιμαρτύρησε ένας Τουρκοκρητικός οποίος μετείχε στη σφαγή αυτή και ο οποίος ήταν επικεφαλής αυτής της φοβερής και αιμοσταγούς βασάνου, του είπε δηλαδή, αφού πήγε και τον συνάντησε το Μυλωνά μέσα στα μπουντρούμια του διοικητηρίου, είσαι του λέει δάσκαλος Έλληνας; Είμαι. Και αυτοί που βρίσκονται κοντά σου τι είναι; Είναι μαθητές μου στο διεθνές κολλέγιο, το λέγω ελληνικά, κείνη την ώρα και χωρίς να το περιμένει κανείς αιφνιδίως ανοίγει την πόρτα και λέει στο δάσκαλο βγες έξω και πάρε μαζί σου όλα αυτά τα παιδιά και φύγετε. Όταν το ακούσαμε, τα χάσαμε και δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί αυτή η φιλανθρωπία….

Κι εκείνος ο Τουρκοκρητικός ομολογεί: «δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια μου μέρες τώρα γιατί ήμουν ένας από αυτούς που τύφλωσε και βασάνισε και στην κυριολεξία κατέκοψε τον Μάρτυρα Χρυσόστομο. Να ξεπλύνουν την μεγάλη μου ενοχή και να κοιμηθώ το βράδυ και σας χαρίζω την ελευθερία». Κι αυτός θεωρείται και ο πιο αξιόπιστος και μεγάλος μάρτυρας της τελευταίας και ηρωικής στιγμής του Αγίου Χρυσοστόμου Καλαφάτη Μητροπολίτου Σμύρνης».

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Φιλόθεος ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, Ποιμενάρχα, κ.κ. Συμεών, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα της Ηρωοτόκου Μάνης, νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα, αλλά ένα κομματάκι από το ωραιότατο ποίημα του Σωτήρη Σκίπη την εποχή εκείνη ο εμπνευσμένος αυτός ποιητής έγραψε για αυτήν ακριβώς τη θυσία.    

«Κι ύστερα ένας καπνός και κάτι φλόγες πελώριες εθνικές νεκρό λαμπάδες και τη Σμύρνη Ιωνική Νεράιδα, με τους πολύβουους τους μαχαλάδες και σαν συμπλήρωμα άγριο της ελευθερίας, η ζωγραφιά στη μέση εκεί του δρόμου, χοτζάδες ξεσαρίκοτοι, που οργιάζουν στο πτώμα εμπρός του Χρυσοστόμου».

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Ιεράρχης, Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ανέγνωσε το κάτωθι μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις εκδηλώσεις του εορτασμού προς τιμήν του Αγίου Χρυσοστόμου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

          «Σε­βα­σμι­ώ­τατε Μη­τρο­πο­λῖτα Φθι­ώ­τι­δος κ. Συ­μεών,

Ἡ Ἱ­ερά Σύ­νο­δος τῆς Ἐκ­κλη­σίας τῆς Ἑλ­λά­δος ἀ­πο­δέ­χε­ται ἀ­σμέ­νως καί μέ με­γάλη συγ­κί­νηση τό αἴ­τημά σας νά τε­θοῦν ὑπό τή Συ­νο­δική αἰ­γίδα καί εὐ­λο­γία ὁ Πο­λυ­αρ­χι­ε­ρα­τι­κός Ἑ­σπε­ρι­νός καί τό Πο­λυ­αρ­χι­ε­ρα­τικό Συλ­λεί­τουργο τῆς 9ης καί 10ης Σε­πτεμ­βρίου ἀν­τι­στοί­χως, πού θά τε­λε­σθοῦν στήν Ἱ­ερά Μονή Με­τα­μορ­φώ­σεως τοῦ Σω­τῆ­ρος Κα­μέ­νων Βούρ­λων μέ τή συμ­με­τοχή Ἱ­ε­ραρ­χῶν - Με­λῶν τῆς Δι­αρ­κοῦς Ἱ­ε­ρᾶς Συ­νό­δου.

Εἶ­ναι ἀ­ξι­έ­παινη ἡ πρω­το­βου­λία τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λεως καί τοῦ Κα­θη­γου­μέ­νου νά ἀ­φι­ε­ρώ­σετε τό νέο Κα­θο­λικό τῆς Μο­νῆς στή μνήμη τοῦ Ἁ­γίου Ἐ­θνο­ϊ­ε­ρο­μάρ­τυ­ρος Χρυ­σο­στό­μου Σμύρ­νης. Εἶ­ναι εὐ­χά­ρι­στο νά βλέ­πουμε ἀνά τήν Ἑλ­λάδα τήν ἀνέ­γερση Ναῶν εἰς μνή­μην τῶν Ἁ­γίων Ἱ­ε­ραρ­χῶν καί λοι­πῶν κλη­ρι­κῶν, οἱ ὁ­ποῖοι ἔ­μει­ναν δί­πλα στό ποί­μνιό τους καί μαρ­τύ­ρη­σαν κατά τά δρα­μα­τικά γε­γο­νότα τῆς Γε­νο­κτο­νίας τοῦ Μι­κρα­σι­α­τι­κοῦ Ἑλ­λη­νι­σμοῦ.

Ἡ ἐ­πέ­τειος τῶν 100 ἐ­τῶν ἀπό τήν Μι­κρα­σι­α­τική Κα­τα­στροφή μᾶς δί­νει τήν εὐ­και­ρία νά τι­μή­σουμε μέ τή δέ­ουσα ἱ­ε­ρο­πρέ­πεια τή θυ­σία τοῦ Χρυ­σο­στό­μου Κα­λα­φάτη, ὁ ὁ­ποῖος γεν­νή­θηκε στήν Τρί­γλια τῆς Προ­πον­τί­δος. Ἀ­γω­νί­σθηκε γιά τήν Πί­στη καί γιά τό Γέ­νος, πρῶτα μέ ἕ­δρα τή Δράμα καί ἀρ­γό­τερα μέ ἕ­δρα τή Σμύρνη. Εἶχε λαμ­πρή παι­δεία καί θε­ο­λο­γική κα­τάρ­τιση, ἀ­κο­λού­θησε πι­στά τίς ὁ­δη­γίες τοῦ Οἰ­κου­με­νι­κοῦ Πα­τρι­αρ­χείου, καλ­λι­έρ­γησε τά γράμ­ματα, τήν παι­δεία καί τό ἀ­θλη­τικό ἰ­δε­ῶ­δες. Θά μπο­ροῦσε νά δι­α­φύ­γει κατά τήν εἰ­σβολή τῶν Κε­μα­λι­κῶν καί τῶν ἀ­τά­κτων στή Σμύρνη, ἀλλά ἔ­μεινε ἐ­κεῖ πι­στός στόν Θεό καί στό κα­θῆ­κον. « Ὁ ποι­μήν ὁ κα­λός τήν ψυ­χήν αὐ­τοῦ  τί­θη­σιν  ὑ­πέρ τῶν προ­βά­των»  (Ἰ­ω­άν­νου, ι΄,  11).

Ὁ τι­μώ­με­νος Ἅ­γιος Χρυ­σό­στο­μος μαζί μέ τή χο­ρεία τῶν σύν αὐτῷ ἀ­ναι­ρε­θέν­των ἀ­νε­γρά­φη­σαν στό Ἁ­γι­ο­λό­γιο τῆς Ἐκ­κλη­σίας μας τόν Νο­έμ­βριο τοῦ 1992 μέ ἀ­πό­φαση τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Συν­ό­δου τῆς Ἐκ­κλη­σίας τῆς Ἑλ­λά­δος. Τι­μῶν­ται γιά τή θυ­σία τους, τήν Ὀρ­θό­δοξη Χρι­στι­α­νική Πί­στη τους, τόν ἁ­γνό πα­τρι­ω­τι­σμό τους, τήν ποι­κι­λό­τροπη δι­α­κο­νία τους πρός τό ποί­μνιο. Τι­μῶνται γιά τό μαρ­τύ­ριό τους καί κα­τα­τάσ­σον­ται στίς δέλ­τους τῶν Νε­ο­μαρ­τύ­ρων τῆς Ὀρ­θο­δό­ξου Ἐκ­κλη­σίας. 

Ἄς μι­λή­σουμε στούς νέ­ους μας, ἀλλά καί σέ ὅ­λους τούς Ἕλ­λη­νες, γιά τή μορφή τοῦ Ἁ­γίου Χρυ­σο­στό­μου Σμύρ­νης. Ἄς μι­λή­σουμε χω­ρίς φα­να­τι­σμό γιά τά ἱ­στο­ρικά γε­γο­νότα τοῦ 1922. Ἄς θυ­μη­θοῦμε ὅτι στά πα­ρά­λια τῆς Σμύρ­νης δέν ἔ­γινε «συ­νω­στι­σμός», ἀλλά ἕνα προ­σχε­δι­α­σμένο ἔγ­κλημα. Ἦ­ταν τό σχέ­διο τῶν Νε­ο­τούρ­κων νά ἐ­ξον­τώ­σουν τίς Χρι­στι­α­νι­κές ἐ­θνό­τη­τες, κυ­ρίως τούς Ἕλ­λη­νες καί τούς Ἀρ­με­νί­ους. Θυ­μό­μα­στε διότι ἀ­λή­θεια ση­μαί­νει: ὄχι στή λήθη. Ἀ­λή­θεια ση­μαί­νει νά μή λη­σμο­νοῦμε τούς Μάρ­τυ­ρες τῆς Πί­στεως καί τούς Ἥ­ρωες τῆς Πα­τρί­δος.

Σε­βα­σμι­ώ­τατε, σᾶς συγ­χαί­ρουμε γιά τό πρό­γραμμα τῶν ποι­κί­λων ἐκ­δη­λώ­σεων Μι­κρα­σι­α­τι­κῆς Μνή­μης, τό ὁ­ποῖο ἔ­χετε κα­τα­στρώ­σει μέ τούς ἄ­ξι­ους συ­νερ­γά­τες σας, καί εὐ­χό­μα­στε καλή ἐ­πι­τυ­χία.

Προ­σευ­χό­μα­στε νά ἔ­χουμε τήν εὐ­λο­γία καί τήν πρός Κύ­ριον με­σι­τεία τοῦ Ἁ­γίου Ἐ­θνο­ϊ­ε­ρο­μάρ­τυ­ρος Χρυ­σο­στό­μου Σμύρ­νης!

Μετά τῆς ἐν Κυρίῳ ἀγάπης

† Ὁ Ἀ­θη­νῶν Ι­Ε­ΡΩ­ΝΥ­ΜΟΣ, 

Πρό­ε­δρος και άπαντα τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Τέλος, προ του δι΄ευχών εψάλη το Πολυχρόνιο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του σεβαστού Καθηγουμένου της Μονής, Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου, παραβρέθηκαν οι Άγιοι Καθηγούμενοι: της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμ. π. Νύφων, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αρχιμ. π. Νεκτάριος, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου Αρχιμ. π. Σιλουανός, της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός, πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και μεταξύ του πλήθους των πιστών: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας και Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Δημήτριος Καρασαββίδης, ο Φρούραρχος Λαμίας- Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης,  η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Λαμπρό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα στον περικαλλή Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης, και των συν αυτώ αναιρεθέντων μαρτύρων στην ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αγιάς Καμένων Βούρλων.

Στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Συνοδικός Ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προηξήρχε ακολούθως και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου και του οικείου Ποιμενάρχου, επίσης Συνοδικού Ιεράρχη, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Άγιοι Καθηγούμενοι:  της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου Αρχιμ. π. Σιλουανός και της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αλμυρού Αρχιμ. π. Νεκτάριος, καθώς και ο οικείος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγιάς Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Σεραφείμ.

Ο φετινός επετειακός εορτασμός, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος επί τη συμπληρώσει 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την πατρική ευλογία του Προέδρου αυτής, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’. 

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός Ιεροψαλτών, Καθηγητών, αποφοίτων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη κ. Ανάργυρο Βλάχο. 

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου και  στα διδάγματα που εκπηγάζουν από το μαρτύριο του και από την Μικρασιατική Καταστροφή και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα, η αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, είναι πολύ σημαντική ημέρα και  τρεις βιβλικοί λόγοι έρχονται να επιβεβαιώσουν την σημαντικότητα αυτής της ημέρας.

«Γίνου πιστὸς ἄχρι θανάτου, καὶ δώσω σοι τὸν στέφανον τῆς ζωῆς». Οι αμαράντινοι στέφανοι δίδονται στην αιωνιότητα και ταιριάζει αυτός ο λόγος στον Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, γιατί έμεινε πιστός μέχρι θανάτου.

Η μίτρα του Αγίου Χρυσοστόμου έγινε αγκάθινο στεφάνι και από αγκάθινο στεφάνι έγινε αμαράντινος στέφανος αιωνιότητος και αγιότητος με άνθη ευωδιαστά στον κήπο της Εδέμ. Παρέμεινε πιστός μέχρι θανάτου μαζί με το ποίμνιο του και θυσιάστηκε.

Ο δεύτερος βιβλικός λόγος: «Ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός. ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων».

Την τραγική ημέρα, όπου ο Άγιος Χρυσόστομος λειτούργησε στον σπουδαίο Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη, ολίγο προτού συλληφθεί είπε στους πιστούς: «τώρα παιδιά μου,  δοκιμάζεται η πίστη μας. Μείνετε πιστοί μέχρι θανάτου. Ο καλός ποιμήν σημαίνει αρίστη ποιμαντική διακονία, σημαίνει αποστολή μέσα στον λαό του Θεού και ο Χρυσόστομος Σμύρνης αυτό έκανε, μεριμνούσε για όλους μέρα και νύκτα. Ήταν ο καλός ποιμένας, γιατί ήξερε ότι ο καλός ποιμένας δεν εγκαταλείπει το ποίμνιο.

Ο τρίτος βιβλικός λόγος έρχεται από τον Απόστολο Παύλο: «Τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα;»

Πραγματικά αυτό ένιωθε και αυτό καλλιεργούσε μέσα του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Τίποτα δεν είναι ικανό να μας χωρίσει από την  αγάπη του Χριστού. Ένιωθε την αφοσίωση, ψυχή τε και σώματι και  από τον εσταυρωμένο Κύριο που ενατένιζε και λάμβανε  την δύναμη και έπαιρνε αποφάσεις.

Ζούμε 100 χρόνια από το 1922 από την Μικρασιατική από εκείνα τα Άγια Χώματα που φέτος έρχονται ενώπιον μας σκεπτόμεθα και προβληματιζόμεθα.  Ζούμε σε μια εποχή ηθικής παρακμής και χάνεται η αποϊεροποίηση. Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι υπεράνθρωπος και αλαζόνας, παρά ταύτα όμως ο άνθρωπος βασανίζεται. Σε αυτή την παρακμή της εποχής μας έρχονται αυτά τα τρία βιβλικά διδάγματα να μας προβληματίσουν. Μήπως εκεί που ο Θεός βάζει τελεία εμείς βάζουμε ερωτηματικό; Άραγε εμείς τι βαθμό παίρνουμε στην διακονία του πλησίον; Έχουμε αυτή την χαρά της προσφοράς και της διακονίας; Βαθμολογούμε τον εαυτό μας για την αγάπη μας προς τον Χριστό και προς την Εκκλησία και προς τους Αγίους και προς την χριστιανική μας παράδοση, τα ιερά και τα όσια; Ποια αγάπη έχουμε; Ας προβληματιστούμε»

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ανέφερε:

«Σήμερα που έχουμε αυτή την ανάμνηση αυτής της τραγωδίας με πρώτο τον Εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, είναι μία αφορμή για μνήμη και οράματα.

Αλλοίμονο στον άνθρωπο που χάνει την ιστορική του μνήμη και δεν έχει οράματα. Ομοιάζει σαν κούφιο νεφέλωμα. Ο άνθρωπος πρέπει να ζήσει με τις ιστορικές μνήμες και με την διδαχή που φέρνουν τα οράματα, γιατί το όραμα είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον

Το 1922 ο «Ήλιος» Άγιος Χρυσόστομος έδυσε με το μαρτύριο του, ανέτειλε όμως  ένας άλλος λαμπρότερος ήλιος στον παράδεισο, στο ουράνιο θυσιαστήριο και μέσα από τον Παράδεισο ο Άγιος Χρυσόστομος μας βλέπει όλους. Και από εμάς τιμή, σεβασμός, γόνυ ευλαβείας αρμόζει».

Προ της απολύσεως ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου προσεφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς, χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως ιστορική για την Ιερά Μονή και υπογράμμισε:

«Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Μικρασιατική καταστροφή, που αποτελεί την μεγαλύτερη τραγωδία του σύγχρονού Ελληνισμού. Σήμερα, το Μοναστήρι μας όλως ιδιαιτέρως τιμά όλους αυτούς τους Αγίους Μάρτυρες, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι υπέστησαν ανείπωτα μαρτύρια και βρήκαν φρικτό θάνατο, με προεξάρχοντα τον προστάτη μας και έφορο του Μοναστηριού μας Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης. 

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αισθάνεται φρίκη για όσα συνέβησαν τις τραγικές αυτές ιστορικές στιγμές, αφού η αγριότητα των αιμοσταγών διωκτών εις βάρος αθώων υπάρξεων θύμιζε τα μαρτύρια των χριστιανών των πρώτων αιώνων.

Ωστόσο όλοι αυτοί οι ήρωες και μάρτυρες αδελφοί μας που υπέστησαν αυτά τα φοβερά δεινά, υπερασπίστηκαν την πίστη τους αλλά και την πατρίδα τους μέχρι τέλους. Σήμερα όλοι αυτοί στέκονται σηματωροί, ώστε να θυμίζουν σε όλες τις επόμενες γενεές, ότι η πίστη στο Χριστό και η ρωμιοσύνη δεν ξεριζώνονται, όσα μαρτύρια και διωγμούς και αν υποστούν.

Εμείς σήμερα, με την λαμπρή παρουσία όλων σας, ενωνόμαστε μαζί με εκείνους, μέσα στο υπερφυές μυστήριο της Θείας Λατρείας, και ζούμε το μεγαλείο της πίστεως!! Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο ημέρα πικρής θύμησης, αλλά και ημέρα ιστορικής μνήμης. Δεν θρηνούμε γοερά, αλλά με ήσυχο θρήνο που ταιριάζει σε πιστούς, καλούμαστε να αναλογισθούμε όλοι την ευθύνη μας απέναντι στην πίστη μας, στην ιστορία μας, στο γένος μας και στην πατρίδα μας. Εκείνοι, οι Άγιοι Μάρτυρές μας, ανήκουν στην μακαριότητα και αποτελούν για όλους εμάς πρότυπα.

Ο Άγιος Χρυσόστομος, μαζί και όλες αυτές οι ψυχές, είναι σήμερα κοντά μας και ευφραίνονται μαζί μας. Χαίρονται και ευλογούν τον καθένα από εσάς μαζί με τον πιστό λαό, που λαμπρύνατε την ιερά μνήμη τους και την πανήγυρη αυτή, με το μεγαλείο του πνεύματος και την αρχοντική σας παρουσία.

Καθηκόντως οφείλω να ευχαριστήσω την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρωτίστως τον σεπτόν προκαθήμενον Αυτής Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ, για την υψίστη τιμή να τελεσθεί Συνοδικό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο ιστορικό και χιλιόχρονο Μοναστήρι μας.

Η χαρά όλης της αδελφότητος είναι ανείπωτη, διότι έχουμε ανάμεσά μας ακτινοβόλους και χαρισματικούς Αρχιερείς της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, με έμφυτα τάλαντα, χαρίσματα, ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητα για την θεραπεία των αναγκών των ανθρώπων των σύγχρονων καιρών που ζούμε. 

Ευχόμαστε να συνεχίσετε να κρατάτε την παράδοσή μας και με τον λόγο σας να γεννάτε          την ελπίδα στις καρδιές των ανθρώπων που τόσο λείπει. Σας παρακαλούμε να εύχεστε για την αδελφότητά μας να αυξάνεται και να καρποφορεί πνευματικά. Και ευχόμαστε αναχωρώντας από το Μοναστήρι μας, να είστε με πλημμυρισμένη την ψυχή και την καρδιά σας, από την χάρη του Εφόρου και Προστάτου μας Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης, ενισχύοντάς σας στην πολύμοχθη διακονία σας.

Από της θέσεως αυτής ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. ΣΥΜΕΩΝ, ο οποίος έχει την δυνατότητα να ψηλαφεί και να αφουγκράζεται τους παλμούς της καρδίας μας, τις ανάγκες και τα προβλήματά μας, ο οποίος κοπιάζει και εκδαπανάται με συνεχή αγωνία για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάθε μας πνευματική και υλική ανάγκη.

Καυχόμαστε για το Δεσπότη μας!!! Και συγκινούμαστε για την αγάπη του, την ανεξικακία του, την διάκρισή του, την ευγένεια και την αντοχή του. Βρήκαμε στοργικό πατέρα αλλά και ακοίμητο φρουρό. Να συνεχίσετε να εύχεστε Σεβασμιώτατε να έχουμε μετάνοια και πνευματική πρόοδο και όλη αυτή η πνευματική οικογένεια που στηρίζει το Μοναστήρι μας να ενισχύεται και να ενδυναμώνεται στον πνευματικό της αγώνα».

Τέλος, ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεφώνησε και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την ευλογητή παρουσία τους στην Ιερά Πανήγυρη και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ακολούθησε αρχοντική δοχή και φιλοξενία από τον Άγιο Καθηγούμενο και τους Πατέρες της Αδελφότητος προς τους Αγίους Αρχιερείς, τους Καθηγουμένους, τους άρχοντες και τους πιστούς, στο μπαλκόνι της Μονής με θέα την θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Μάνης Back To Top