Slide background

watermarked DSC 2987

Με κάθε λαμπρότητα, σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 τιμήθηκε η Επέτειος έναρξης της Επανάστασης του 1821, στην Μάνη και συγκεκριμένα στην ιστορική και γραφική Αρεόπολη.

Στην επίσημη Δοξολογία που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
 
Στο χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ' μεταξύ των άλλων ανέφερε τα κάτωθι:
 
«Εορτάζουμε σήμερα 17 Μαρτίου την Επέτειο της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως από εδώ την Μάνη, από τούτο τον τόπο όπου βρισκόμεθα την ιστορική Αρεόπολη. Πέρασαν 203 χρόνια από τη σημαντική ημέρα της 17ης Μαρτίου 1821. Και σήμερα τιμούμε τους ήρωες, τους αγωνιστές. Εθνική ευγνωμοσύνη, λοιπόν, σ’ όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ενδόξως.
 Ενώπιον μας η Ιστορία.
Αλλά, η Ιστορία δεν είναι κάτι το αόριστο, το νεφελώδες, το ουδέτερο. Η ιστορία είναι λόγος και πράξη. Γεγονότα. Και βέβαια περικλείει ύψιστες έννοιες. Γι’ αυτό και καθίσταται διδάχος. Διδάσκει όλους μας η Ιστορία.
Στο περιεχόμενό της βρίσκονται οι έννοιες: ελευθερία, δημοκρατία, θρησκεία, φιλοπατρία, δικαιοσύνη,  ανδρεία, ηρωϊσμός, η έννοια φιλότιμο αλλά και μνημόσυνο. Και μείς μνημονεύουμε τις ψυχές των ηρώων, των κεκοιμημένων, τις ψυχές που τώρα περιίπτανται εδώ ανάμεσά μας. Όλα αυτά τα αποκαλούμε «πατρώα ευσέβεια».
Θα κατακλείσω τον χαιρετισμό αυτόν απευθυνόμενος στον κ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Στρατηγό, που μας τιμά με την παρουσία του και που στο πρόσωπό του εκπροσωπούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις της γλυκυτάτης πατρίδος μας, της Ελλάδος και στον πληθυντικό αριθμό θα είπω, ένα ρήμα, εξόχως ευγενές και αυτό είναι: Ευχαριστούμε!».
 
Ακολούθως, στην πλατεία «17ης Μαρτίου 1821» πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της Έναρξης της Επανάστασης και εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από την Προέδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κα Νίκη Μαριόλη.
 
Εν συνεχεία, στην πλατεία «Αθανάτων», ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησε κατάθεση τιμητικών στεφάνων στον ανδριάντα του Μανιάτη οπλαρχηγού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
 
Οι εκδηλώσεις εορτασμού περατώθηκαν με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.
 
Παρέστησαν ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης. Παρέστησαν επίσης, o Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» κ. Στίγκας, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Σπανάκης, η Υφυπουργός Τουρισμού κα Ράπτη,  Βουλευτές Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αθηνών, Πειραιώς και Ζακύνθου, ο Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Χούπης, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντάκος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος κ. Αξιοτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κα Γυπαράκη, εκπρόσωποι κομμάτων του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από αρκετές περιοχές της χώρας και πλήθος κόσμου.
 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Μάνης Back To Top