Συμμετοχή της Ι.Μητροπόλεως Μάνης στους εορτασμούς της Ασή Γωνιάς Κρήτης

watermarked 370277798 303970759188072 848281859220045427 n

Με εκπρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ τον ιερέα π. Κωνσταντίνο Μαυρικάκη συμμετείχε στις 3-7/11/2023 η Ι.Μητρόπολη Μάνης στη φετεινή 157η επέτειο μνήμης συμμετοχής Μανιατών στις Κρητικές Επαναστάσεις του 1866-69 για την απελευθέρωση από την τουρκική κυριαρχία. Οι εκδηλώσεις έλαβαν μέρος στην Ασή Γωνιά Δήμου Αποκρώνου και στη βουνοκορφή «Αγριοκέρατο» στο εκεί μνημείο των ηρώων Μανιατών, στην Ι.Μονή Αγ. Πνεύματος και στα Λιβάδια Ρεθύμνου.

Παρακάτω παραθέτουμε κείμενο του ιερέα π. Κων. Μαυρικάκη:

Εκδηλώσεις μνημης και τιμης αγωνιστων της πατριδας μας Μανιατες και κρητικοι

Μια από τις ενδοξότερες σελίδες των αγώνων της πατρίδας μας για την ελευθερία ζωντάνεψε με έναν ιδιαίτερο τροπο στις εκδηλώσεις που είχα την τιμή να παρευρεθώ εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο  Μάνης κ Χρυσόστομο   στην Κρήτη για την 157η επέτειο μνήμης συμμετοχής Μανιατών στις Κρητικές επαναστάσεις του 1866-1869 Ασή Γωνιά Χανίων Κισσός Αγ Βασίλειου Ρεθύμνου μονή  Αγίου Πνεύματος και Λιβάδια Μυλοποτάμου  απετέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη   σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ατομικότητα και την κατευθυνόμενη πολλές φορές και πολύ εξυπηρετική για κάποιους  ιστορική λήθη !

Η Ιστορία της πολύπαθης  στα χρόνια της τουρκοκρατίας  Κρήτης με την παράταση της κατοχής και το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι ευαισθητοποίησε αγωνιστές Μανιάτες – Λάκωνες που παράτησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1866 τις οικογένειες τους και τα σπίτια τους και με ένα δύσκολο – επικίνδυνο ακτοπλοϊκό  ταξίδι με τα πλοία εκείνης της εποχής ..νύχτα για να αποφύγουν τα τουρκικά πλοία   έφθασαν στην Κρήτη να συνδράμουν εθελοντικά στον αγώνα για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό των αδελφών τους Κρητών.

Καθόλου τυχαία λοιπόν η παρατεινόμενη ..ανανεούμενη αδελφική σχέση που εξηγεί την μοναδική πλούσια φιλοξενία σε βαθμό… υπερβολής που ζήσαμε και  που ήταν παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις  στην Αση Γωνιά στο μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος στον Κισσό αλλά και στα Λιβάδια Μυλοπόταμου Ρεθύμνου.

Πως να μείνεις αδιάφορος όταν στον τόπο μαρτυρίου πέντε μοναχών- πατέρων που έχουν αγιοκαταταχθεί πια  σαν νεομάρτυρες  στην μόνη Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Ρεθύμνου  που ο Επίσκοπος Νικόδημος στην συνέχεια  το 1836 οργάνωσε   σχολή που έλαμψε σαν ένα σημαντικό κέντρο παιδείας με μοναστηριακούς πόρους θυσιάστηκαν Μανιάτες αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Κρήτης .

Τελικά μετά όσα ζήσαμε επιβεβαιώθηκε ότι οι τόποι αυτοί ( Αρκάδι ..Ασή Γωνιά ..Μονή  Αγίου Πνεύματος)  έγιναν ιεροί και κυριολεκτικά αγιάστηκαν  με την εκούσια και αβίαστη επιλογή της Θυσίας έναντι οποιασδήποτε άλλης επιλογής συμβιβασμού ενώπιον των προκλήσεων της εποχής εκείνης. Ας αναρωτηθούμε … όμως αν σήμερα εκτός από εκδηλώσεις τιμής και μνήμης αν  ατομικά αλλά και συλλογικά ως λαός έχουμε  το ίδιο αγωνιστικό ..ασυμβίβαστο   φρόνημα σε όσους επιβουλεύονται την ελευθερία μας . Αν η ναρκισσιστική φαντασίωση μέσα στην οποία  ζούμε υπερκαταναλώνοντας  επιτρέπει να ενδιαφερθούμε έμπρακτα  για τον πάσχοντα συνάνθρωπο κοντά μας η λίγο πιο μακρυά όπως μας πρότεινε τελικά ο ίδιος ο Χριστός με την διδασκαλία αλλά και την  θυσία Του .

Μήπως τελικά.., το σύνθημα «να περνάμε καλά» …. και οι τόσες εξαρτήσεις από όσα πια  θεωρούμε  απαραίτητα ακόμα και για τα μικρά παιδιά  πχ tablets ..smartphones   αποτελέσουν έναν σύγχρονο .. ύπουλο εισβολέα που επιβουλεύεται την ελευθερία μας, την ιστορική μας μνήμη … και την διατήρηση της σαν άχρηστη και επικίνδυνη και κάποια μέρα οι ιεροί αυτοί τόποι θυσίας γίνουν μόνο τουριστικά αξιοθέατα προς φωτογράφηση!!

π. Κωνσταντίνος Μαυρικάκης

Εφημέριος Ι.Ν. Αγ. Τριάδος Γυθείου

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.


Εκτύπωση   Email