Εντυπώσεις από την κατηχητική χρονιά 2018-2019 στην ενορία της Μ. Μαντίνειας

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας φέτος, για πρώτη φορά ξεκίνησε το κατηχητικό μας στην Μικρή Μαντίνεια, στην ενορία του προφήτη Ηλία. Όλοι μας νιώσαμε την Χάρη του Θεού σε αυτή την νέα προσπάθεια από την πρώτη κιόλας μέρα του αγιασμού. Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας η συμμετοχή των παιδιών στο κατηχητικό καθώς και η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι γονείς. Κάθε Σάββατο ήταν μεγάλη η έκπληξή μας καθώς βλέπαμε ολοένα ο αριθμός των παιδιών να αυξάνεται. Κυρίως όμως μας συγκινούσε και μας γέμιζε χαρά η αγάπη και η προσμονή των παιδιών για το κατηχητικό.

Το πρόγραμμα του κατηχητικού περιλάμβανε μαθήματα που ξεκινούσαν από την Παλαιά Διαθήκη όπως την Δημιουργία, την κιβωτό του Νώε, τον Μωυσή, τον Αβραάμ, τον Ιωσήφ, τον προφήτη Ηλία κ.α. και συνέχιζαν στην Καινή Διαθήκη με το έργο και τη ζωή του Χριστού. Επίσης μάθαμε για την ζωή της Παναγιάς και κάποιων Αγίων. Συζητήσαμε για τις αρετές της ταπείνωσης, της συγχώρεσης, της μετάνοιας, της ευγνωμοσύνης και της αγάπης μέσα από τις παραβολές του Χριστού κατά τη διάρκεια του Τριωδίου και της Μ. Σαρακοστής. Αξέχαστη θα μείνει η πρώτη εμπειρία των παιδιών από την εξομολόγηση πριν από την Μ. Εβδομάδα στο ναό του προφήτη Ηλία!

Η προσευχή, οι δραστηριότητες και οι κατασκευές ήταν επίσης κάτι που χαροποιούσε ιδιαίτερα τα παιδιά. Αρχικά η προσευχή, το άναμμα του θυμιατού και το ψάλσιμο του απολυτίκιου του προφήτη Ηλία ήταν κάποιες από τις αγαπημένες μας συνήθειες. Έπειτα ήταν η ώρα της συζήτησης για τον Χριστό. Πολύ μας άρεσε η προσοχή και το ενδιαφέρον που έδειχναν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Μας ξάφνιαζαν ευχάριστα οι εύστοχες ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις τους. Στις κατασκευές μας περάσαμε πολύ όμορφα ζωγραφίζοντας την κιβωτό του Νώε με τα ζώα. Βιώσαμε τα Πάθη με την δημιουργία του Εσταυρωμένου Χριστού στο Γολγοθά. Επίσης χαρήκαμε πάρα πολύ με την παρασκευή της παραδοσιακής, ‘’κυρά Σαρακοστής’’. Δεν υπήρχε παιδί που να μην έφυγε γεμάτο με αλεύρι!

Το τραγούδι και το παιχνίδι βέβαια δεν έλειπαν από την παρέα μας! Σκυταλοδρομίες, παιχνίδια με νερό, σταθμοί, φούρναρης ήταν μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Επίσης τραγούδια για την αγάπη, την φύση καθώς και μερικά αστεία τραγούδια γέμιζαν ευχάριστα την ώρα μας.

Τέλος μεγάλη ευλογία ήταν η εκδρομή που διοργανώθηκε στην Αγία Θεοδώρα, στη Βάστα Μεγαλόπολης, καθώς και στο αγρόκτημα «παπάκια» με την οποία ολοκληρώθηκε φέτος το κατηχητικό μας. Στη Βάστα είχαμε την ευκαιρία να δούμε αυτό το θαύμα της φύσης, το θαύμα της Αγίας Θεοδώρας! Ήταν το καλύτερο «μάθημα»!

Για αυτή την μοναδική κατηχητική χρονιά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αρχικά τον Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο Γ’ που ενθαρρύνει και υποστηρίζει το έργο της κατήχησης. Επίσης τους ιερείς της ενορίας μας π. Θεόδωρο και π. Σωτήριο που μας στήριζαν έμπρακτα καθ’ όλη τη διάρκεια της κατηχητικής χρονιάς. Ακόμα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την τοπική κοινότητα και τον πολιτιστικό σύλλογο Μικρής Μαντίνειας για την παραχώρηση του χώρου όπου διεξαγόταν το κατηχητικό.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά και κυρίως στους γονείς που όχι μόνο μας εμπιστεύτηκαν αλλά μας βοήθησαν με κάθε τρόπο αυτή την χρονιά.

Οι κατηχήτριες 

πρεσβυτέρα Σταματία Μαστέα, Ευαγγελία Μαστέα και Φιλοθέη Μαστέα

 

Για το σχετικό φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.


Εκτύπωση   Email