Λόγος τοῦ Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ στήν πλατεῖα «Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη» Γυθείου στις 02-02-2020

      «Εορτάζουμε πανδήμως και μεγαλοπρεπώς αλλά και με πάσαν ιεροπρέπεια την Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Δεσποτική άμα τε Θεομητορική εορτή. Μεγάλη εορτή της Εκκλησίας μας. Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση, συνάντηση με τον Χριστό. Και όταν προσεγγίσεις, συναντήσεις, βιώσεις τον Χριστό τότε αρχίζεις να καταλαβαίνεις μέσα σου ότι ο Χριστός είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Είναι το ύδωρ το ζών, είναι ο Άρτος της ζωής, είναι ο Καλός Ποιμήν, ο Καλός Σαμαρείτης, η Άμπελος, η Ανάστασις, το Φώς του κόσμου. Γι’ αυτό λέγει ο Χριστός «ὁ ἀκολουθῶν ἐμοὶ οὐ μὴ περιπατήσῃ ἐν τῇ σκοτίᾳ, ἀλλ᾿ ἕξει τὸ φῶς τῆς ζωῆς» (Ιω. 8,12). Η εποχή μας είναι, όλοι το ξέρουμε και το διαπιστώνουμε καθημερινώς, δύσκολη. Ακοές πολέμων, ανασφάλειες, ηθική κρίση, παρακμή, απαξίωση αρχών ζωής, ανομία και συγχρόνως κενό της ψυχής, πολλά ψυχολογικά προβλήματα, βάσανος των ανθρώπων. Σ’ αυτή την χοάνη της άκριτης παγκοσμιοποίησης, της αποϊεροποίησης, του αθεϊσμού και της νεοειδωλολατρίας, μας προσκαλεί ο Χριστός. Κτυπά διακριτικά την θύρα της ψυχής μας. Μας λέγει: «Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου». Είμαστε εμείς οι χριστιανοί το φώς. Αυτό το φώς πήραν οι άγιοι Απόστολοι, ένας μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος και το μετέδωσε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Οικουμένη.

      Οι Τρείς Ιεράρχες το φώς του χριστιανισμού σε μια σύζευξη με τον ελληνισμό έφεραν τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό.

      Ο όσιος Νίκων ο Μετανοείτε το έφερε εδώ στην Μάνη. Και σήμερα με το ραβδί στο χέρι εξακολουθεί να διατρέχει τα βουνά μας, τις πόλεις και τα χωριά μας και να φωνάζει το «Μετανοεῖτε». Ένας Κοσμάς Αιτωλός θα πεί σ’ άλλα δύσκολα χρόνια «Χριστός και Ελλάδα μας χρειάζονται».

      Ο Χριστιανισμός είναι η αρίστη θρησκεία του κόσμου. Σας καλώ, λοιπόν, ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης της ιστορικής αυτής Ιεράς Μητροπόλεως να σφυριλατήσετε το ομόψυχον του Γένους μας.

      Σας καλώ σ’ ένα ξαναζωντάνεμα της ορθοδόξου πίστεως. Σας καλώ να παραμείνετε άγρυπνοι βιγλάτορες επί των πνευματικών επάλξεων, μαχητές και φύλακες των ιερών και οσίων της πίστεως και της πατρίδος.

      Μη λυγίζετε. Μη δειλιάζετε. Μη πτοείσθε. Μην αθετείτε τους λόγους του Κυρίου. Μην αμαρτάνετε. Μην περιφρονείτε τις θείες εντολές. Μην βεβηλώνετε τα «αγιάτικα».

      Προσέχετε, λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι και «φοβερόν εστί τό εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος».   Ανδρίζεσθε, κραταιούσθε, προσεύχεσθε, ειρηνεύετε στήκετε εν τη πίστει, είναι οι προτροπές, τα συνθήματα, του μεγάλου Αποστόλου των εθνών Παύλου.

      Ξέρετε, όταν διαβαίνουν οι αετοί από τον Ταΰγετο χαμηλώνουν τα φτερά τους και χαιρετάνε την ηρωϊκή και αδούλωτη Μάνη! Τούτος ο τόπος δίδαξε στα έθνη παλληκαριά, ανδρειωσύνη, ελεύθερο πνεύμα, αξίες ύψιστες: Πίστη στο Θεό και Αγάπη στην πατρίδα. «Μέσα μας τρέχει ηρώων αίμα, Είμαστε απόγονοι μαρτύρων». Τ’ άκουσες κορώνα μου; Κορώνι μου! Πίστη στο Θεό, αγάπη στην Ελλάδα μας.

      Αυτή την εύσημο ημέρα αποδίδουμε: Τιμή στους ήρωες. Τιμή στους προγόνους μας. Τιμή στα μνημεία μας (ναούς – μονές – πύργοι – κάστρα). Τιμή στη σημαία. Εύχομαι η Παναγία η Γιάτρισσα που διαφεντεύει από ψηλά τον Ταΰγετο να μας φυλάττει και η Υπαπαντή βοήθεια όλων μας».


Εκτύπωση   Email